Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Örnsköldsviks JJC

Följ

ÖJJC

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
Örnsköldsviks JJC
Välj grupp

Kontaktinformation

Namn Örnsköldsviks JJC
Adress Skolgatan 11 D
Postadress 89133 Örnsköldsvik
E-post info.ojc@gmail.com
Orgnr 889601-4035
Swish 123 105 9955
Kontonr PG: 481 7452-8

Om Örnsköldsviks JJC

Verksamhet
Vi tränar Ju-jutsu för att det är kul, för att må bra, kanske för att lära oss självförsvar eller för att nå nästa bältesgrad. Det går också att tävla i Ju-jutsu, men det är inget klubben fokuserar på. Här finns det inga toppade lag och ingen som sitter på avbytarbänken. Alla är med!

Inom ju-jutsu finns det olika stilar, eller dialekter om man så vill. Just den stil som vi tränar heter Ju-jutsu Kai. Det är också den klart vanligaste stilen i Sverige.

Det finns tillfällen då klubben arrangerar interna mästerskap, t.ex. en stiltävling, och det förekommer att vi arrangerar enklare "läger", ibland med övernattning för ungdomarna och kanske med någon hitrest instruktör.
Varje höst gör vi en gemensam resa till Norrlandslägret i Umeå, och kanske något annat läger.

Sedan 2018 är vi en Aktiv Ungdom-förening.

I början av 2024 lanserade Svenska Ju-jutsuförbundet en revidering av vår ju-jutsu stil för att förbättra och modernisera den. Nu, hösten 2024, börjar vi på allvar anpassa oss till den.

Börja träna Ju-jutsu
Alla mellan 6 och 99 år kan träna ju-jutsu. Det kan väl inte vara sant? Kanske inte, men inom klubben har vi en stor förståelse för att alla faktiskt är olika och har olika förutsättningar. Vissa har ont i ett knä och måste stå över vissa övningar. Om jag är för svag och inte orkar så försöker jag ändå. Vad vi alla kan göra är att försöka bli starkare, smidigare och duktigare.

Innan man bestämmer sig för att börja träna ju-jutsu så vill man troligen prova och känna sig för.
Gör det - prova!
Det är så enkelt. De kostar ingenting.

För att prova behöver du ingen utrustning förutom mjuka träningskläder. T-shirt och ett par långa byxor funkar, men skor behöver du inte. En riktig träningsdräkt (som vi kallar "gi") ordnar vi senare. Kanske kan du hitta en begagnad gi i klubbens begagnatmarknad.
Vuxna herrar ska också ha suspensoar, men det är ingen brådska - det ordnar vi senare.
Det kostar dig alltså ingenting alls att prova.

Bästa tidpunkten att börja träna är helt klart i början av terminen, dvs ungefär vid skolstart höst och vår. Om det finns plats så kanske det går att börja senare också, men om du börjar för sent så kanske du inte får gradera tillsammans med dina nyvunna kompisar.

Hur går ett träningspass till?
När träningspasset börjar samlas tränaren och eleverna på mattan och hälsar på varandra. Sedan gör man en gemensam uppvärmning för att bli varma i kroppen och mjuka i lederna. Efter uppvärmningen kör träningen igång, där självförsvarstekniker är den centrala biten. Målet är att man på en termin ska lära sig alla de tekniker som krävs för att gradera till det bälte som ligger ovanför ens eget. I nybörjarens fall är det gult bälte. Man kör på med teknik och blandar även in fysiska övningar. Ett träningspass pågår i en timme, och avslutas med att man samlas för en hälsning.

Terminsstart och -slut
Det vanliga är att om det är skola så är det träning. Vi börjar terminerna i nära anslutning till grundskolans skolstart och vi slutar terminerna med en graderingsdag, som ofta är ungefär 13/12 resp 28/5. Om det t.ex. är höst-, sport- eller påsklov så är det ingen träning för barn, men kanske för vuxna. För vuxna kan det vara så att tränaren erbjuder träning även under lov.

Åldersgrupper och bältesgrader
Vuxen (från 14 år) kallar vi Kyu, som betyder elevgrad. Man börjar med vitt bälte och fortsätter med graderna gul, orange, grön, blå, brun och svart. Graderna före svart kallas kyu-grader. När man har graderat till svart bälte (1:a Dan) börjar träningen på riktigt. Då finns det ytterligare nio dan-grader (svartbältesgrader) att fortsätta med.
Kyu-graderna kan också benämnas med en siffra hur långt man har kvar till svart, från 6:e kyu för vitt till 1:a kyu för brunt.

Barn 9-13 år kallar vi Mon. Även här börjar man med vitt. Därefter finns graderna gul/vit, orange/vit, grön/vit, blå/vit och brun/vit, som alla har färgen i mitten och vita kanter på bältet.
Mon-graderna benämns också liknande kyu-graderna, från 6:e mon för vitt till 1:a mon för brunt.

Barn 6-8 år kallar vi Knatte. Man börjar med vitt bälte och får sedan ett rött band att sy på för varje termin man har tränat. Läs mer här


Gradering
Gradering är examensprovet för att få en ny bältesgrad. Normalt är graderingarna samlade på en dag i slutet av terminen. Det finns en rekommenderad träningstid innan man bör gradera. Som Vit eller Gul är den tiden en termin, och den ökar sedan successivt till att vara flera år mellan olika dan-grader. För att mon och kyu ens ska få gradera ska man ha varit närvarande på 75% av träningarna och ha viss kunskap. Bedömningen vem som ska erbjudas att gradera är tränarens.

Graderingarna brukar samlas ihop till en dag som normalt avslutar terminen. Det finns förstås ett schema med tider för graderingsdagen. Om du har tränat som vit kyu under hela terminen så är det till vit kyu-graderingen du ska komma. Det tycker vissa är självklart, medan andra inte tycker det.


Regler
I klubbens Tränings- och dojopolicy finns en del regler som de aktiva i klubben ska följa. Du kan också hitta dokumentet under menyvalet Dokument.

Om du bara kommer ihåg den här sammanfattningen så räcker det ganska långt:
* Respektera tränare och de andra tränande, t.ex. genom att inte förstöra deras träningstid med prat, flamsande etc.
* Minimera skaderisken, t.ex. genom att ta bort örhängen och ringar och genom att klippa naglar.
* Ju-jutsu använder man i dojon och bara där, om du inte behöver försvara dig.

Japanska
Av tradition så använder vi en del japanska ord. Vuxna och mon förväntas lära sig namnen på de tekniker de ska kunna.

Några andra ord som alla kommer i kontakt med och förväntas förstå är:
Seiretsu = Ställ upp (före och i slutet av träningen)
Seiza = Sitt korrekt
Hajime = Börja
Yame = Sluta
Hai = Ja
ie = Nej
Rei = Buga
Gi = Träningsdräkt

Några andra väldigt vanliga som du kanske undrar över:
Dojo = Träningslokalen
Ju = Mjuk
Jutsu = Teknik eller metod

I de blå böckerna som finns i klubblokalen finns det långt bak en lång ordlista, för den som är intresserad. Böcker för mon resp kyu finns att köpa i shoppen.


Shoppen
I shoppen finns det dräkter (Gi) att köpa, märken att sy på, väskor, kläder och annat med vår logotype på.


Laget.se och medlemsregister
Vi använder Laget.se som hemsida. Lite krystat är det för våra behov. Vi har en klubbsida (Örnsköldsviks JCC, röd bakgrund) och tre lagsidor, en för kyu och dan, en för mon och en för knatte.
Du får e-post när nyheter läggs upp på din lagsida. Det finns också en inbyggd grupp-sms-funktion på lagsidorna.

De mailadresser och mobilnummer som du anger på Hej-lappen ligger till grund för sms-, mail- och fakturautskick. Hej-lappen sitter också i tränarens pärm för att snabbt få information om allergier, mediciner eller telefonnummer. Om något ändras, tveka inte att lämna in en ny hej-lapp.


Avgifter
Varje termin betalar man en terminsavgift. Hur stor den är hittar du under menyvalet Avgifter. En uppmaning att betala går ut med mail några veckor efter terminsstart. Medlemsavgift, träningsavgift, graderingsavgift, bältesavgift och vad det nu kan heta är alla hopslagna till terminsavgiften. Man kan också vara stödmedlem till en klart billigare penning. Det finns ett tak för hur mycket en familj behöver betala. Detta tak är samma som två vuxen-avgifter. Prata med kassören om du vill ha ett skrivet kvitto, t.ex. för att få en friskvårdspeng som många arbetsgivare erbjuder.

Vi har inte för vana att sälja saker som salami, plastpåsar, toapapper eller grillkol. Det har förekommit att vi har sålt lotter, men det tillhör ovanligheten.


Städning
I vår klubb har vi för vana att inte sälja Bingolotter, adventskalendrar eller NewBody. Det har hänt, men det är inte vanligt. För att kapa kostnader hjälps vi istället åt att städa lokalerna.
På anslagstavlan och hemsidan finns ett städschema med namn på de som sköter den dagliga städningen. Vi städar måndag till och med torsdag. När man har städat ska man se till att få en tränares eller styrelsemedlems signatur på städschemat.
På hemsidan hittar man “Dokument” i menyn. Klicka dig fram till “Städinfo” och “Städlista” eller liknande. Där, och på städskrubbens dörr, hittar man också städinstruktioner. Städskrubben innehåller allt du behöver för att städa.

Tränare är undantagna från städningen. Detsamma gäller styrelsen, men de är troligen de som sköter städningen under början av terminerna innan allt har rullat igång ordentligt.

Förutom den dagliga städningen brukar det också göras en storstädning i början av varje termin. Särskilda kallelser går ut för dessa.


Sluta träna
Det händer förstås att medlemmar slutar. Om du vill sluta träna så skicka oss ett mail till info.ojc@gmail.com för att tala om det. Om du vill tala om varför, så välkommen. Det gör att vi kan bli bättre.
Att bara säga till någon att man slutat, eller skriva det som en kommentar till en nyhet har väldigt lätt att tappas bort, och det vill ingen av oss.


Historik
Örnsköldsviks Ju-Jutsu Club har funnits sedan 1978, först som en del under Örnsköldsviks Judoklubb, men sedan 1980 som en egen klubb. Lite oklart är det, men det är nog så att vi inte blev en förening på riktigt förrän 1981.
Klubbens första egna dojo (träningslokal) låg på Backgatan. 1993 flyttades dojon till Gnistan, och sedan 1997 tränar vi på Skolgatan 11 (mitt emot Café UH).

Genom åren har klubbens medlemmar erövrat 58 svarta bälten, bland dessa den första kvinnliga utövare som tagit svart bälte i Ångermanland, Åsa Holmström, och yngsta tjej i Sverige att ta både 1:a och 2:a Dan svart bälte, Sandra Jacobsson. Äldst i klubben hittills att gradera till svart är Mauritz Gustafsson, 57 år.

Mats Wikström uppdaterade 2024-08-31